W skrócie
Sałatka z pieczarkami idealnie nadaje się na święta i inne specjalne okazje. Jest delikatna w smaku i bardzo prosta do przygotowania. Trzeba jedynie ugotować pieczarki z cebulą oraz jajka. Nie ma tu dużo krojenia. Proponuję doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem, ale jeśli wolisz ostre smaki, to dodaj do sałatki odrobinę ostrej musztardy.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami — prosty przepis do obiadu.
Czas przygotowania: ok. 10 minut + gotowanie pieczarek 15 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- puszka groszku zielonego 400 g,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ostrej musztardy.
Jak zrobić sałatkę na święta z pieczarek?
- Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Nastaw garnek wody, dodaj 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli.
- Gdy woda zagotuje się, wrzuć pieczarki i gotuj 10 minut. Następnie dodaj cebulę i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Całość odcedź i wystudź.
- Jajka obierz, posiekaj i dodaj do sałatki.
- Groszek odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.
- Całość dopraw majonezem, solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj także musztardę. Wymieszaj.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne przepisy na sałatki ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?